Logisztika
     Spedició, Fuvar.
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódók
     Közlekedés
     Információs társ.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     EgyébDigitális TV

Kapcsolódó oldal:  Hasznos:
MinDig TV  


M3 retrocsatornát indít 2013 december 15-től a közmédia - közölte a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) sajtóirodája vasárnap. (MTI)    
(logsped)
2013.09.22.
A barcsi analóg M1 átjátszó adó október végi lekapcsolásával kezdődik az analóg földfelszíni televíziós hálózatok lekapcsolása, amely várhatóan a jövő év végén fejeződik be. (MTI)   
(logsped)
2012.10.07.
2009. december 2-án ünnepélyes keretek között elindult az előfizetési díj nélküli MinDig TV digitális földfelszíni televíziós kereskedelmi szolgáltatás Szeged vételkörzetében.   
(AH)
2009.12.06.
Az Antenna Hungária decemberben tíz új telephelyről kezdi sugározni MinDig TV néven nyújtott, antennával fogható, egyelőre hét ingyenes és két fizetős csatorna műsorát közvetítő digitális tévéadását, amely így csaknem az egész országban elérhetővé válik.   
(AH)
2009.12.05.

Az ATV és HírTV adása a digitális földfelszíni televízió hálózaton
Decemberben elindul kódolt, előfizetéses sugárzásban az ATV és a HírTV csatornáját tartalmazó csomag, mely az Antenna Digital szolgáltatás kínálatában lesz megtalálható Terra+ néven.  
(NHH)
2008.12.23

A Mobil TV már nem jövőidő! - Az Antenna Hungária elindította a DVB-H mobil-televíziós sugárzást Budapesten, mely a Nokia kompatibilis készülékeivel is vehető hálózaton
Az Antenna Hungária és a Nokia közös sajtótájékoztatón jelentette be, hogy három adóval elindult a DVB-H sugárzás Budapesten. Az AH már működő DVB-H platformja jelenleg a magyar közszolgálati tv-csatornák nyílt (titkosítás nélküli) sugárzására van felkészítve, tehát az arra alkalmas Nokia okostelefonjával bárki tesztelheti a szolgáltatást.  
(NHH)
2008.12.23

MinDigTV -n kísérleti jelleggel az m1 és m2 programja
Az Antenna Hungária (AH) 2008. december 23-tól egy hónapos időtartamra kísérleti jelleggel elérhetővé tette az m1 HD és m2 HD programját a MinDig TV földi digitális televíziós szolgáltatás keretében.  
(NHH)
2008.12.23

Digitálisan is sugározzák a Danubiust
2008 Szeptember 8-tól digitálisan is sugározza az Antenna Hungária a Danubius rádió műsorát a kísérleti DAB rendszerén.  
(NHH)
2008.09.09

Indulhat MinDigTV
MinDigTV néven indul az Antenna Hungária digitális földfelszíni televíziós műsorsugárzási szolgáltatása  
(NHH)
2008.09.07

2008 végére elindul a digitális földfelszíni műsorszórás Magyarországon
Az Országgyűlés illetékes bizottsága pénteki ülésén jóváhagyta a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) döntését, mely szerint a digitális átállás során az országos földfelszíni televíziós és a rádiós műsorszóró-hálózatok üzemeltetésére kiírt pályázatot az Antenna Hungária Zrt. nyerte meg.  
(NHH)
2008.07.28

M2: Analóg helyett digitális sugárzás
A Magyar Televízió m2-es csatornája - az ORTT engedélye alapján - 2008. augusztus 1-jén leállítja a műholdas (analóg) sugárzást, s megkezdi a csak digitális jelek továbbítását.  
(MTV)
2008.07.03

Egy hét alatt több száz T-Home TV megrendelés a T-Online-nál

Minden előzetes várakozást felülmúló érdeklődés kíséri a T-Home TV (internetalapú interaktív TV) hazai piaci bevezetését. Kilenc nappal a szolgáltatás kereskedelmi elindítása után már több száz megrendelés érkezett a T-Online Magyarországhoz az ország különböző pontjairól. Mint ismeretes, a vállalat november 6-án, hazánkban elsőként indította el IPTV szolgáltatását.

A T-Home TV iránt megnyilvánuló fokozott érdeklődés hátterében az áll, hogy az új digitális tévézés az eddig megszokottakhoz képest különleges tévézési élményt nyújt. A T-Home TV-n jelenleg 53 tévécsatorna és három rádió kínálata érhető el, valamint számos további kényelmi funkció - a már meglévő tévékészüléken, számítógép közbeiktatása nélkül, távirányító segítségével és igen kedvező áron.
Ezek közül a digitális videotékát, a többféle műsorfelvevő funkciót, az elektronikus műsorújságot, a megállítható adást, a gyerekzárat, a késleltetési, visszanézési és kép a képben funkciókat, a számla és csomaginformáció megjelenítését, valamint egyéb interaktív lehetőségeket, például a freemail postafiókok tévén olvashatóságát érdemes kiemelni. Egyes tévécsatornákhoz választható nyelv és teletext is társul.

Az IPTV szolgáltatás lefedettsége a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően 2007-ben további területekkel bővül, és várhatóan a legtöbb hazai nagyvárost eléri. Az előfizetői szám a jövő év végére várhatóan eléri a több tízezret.

a T-Home TV szolgáltatás csak a T-Online lakossági ADSL csomagok mellé vehető igénybe a Magyar Telekom meghatározott szolgáltatási területén.
06.11.16.

T-Online: indul az IP tévé

Magyaroszágon elsőként indít kereskedelmi IPTV szolgáltatást a T-Online. A T-Home TV november 6-án startol.
A T-Online Magyarország a T-Commal együttműködésben megkezdi IP televíziós szolgáltatását. A jó kép- és hangminőség mellett több újdonságnak számító tartalmi szolgáltatás is elérhető a T-Home TV keretében. A szolgáltatások a televízió képernyőjén megjelenő, magyar nyelvű menürendszeren keresztül, a vevőegység (set-top-box) segítségével, távirányító vezérlésével érhetők el.


Az elektronikus műsorújság a csatornák aktuális és várható kínálatának, valamint a műsorokhoz tartozó egyéb információk bemutatásán túl lehetővé teszi, hogy az újságban található programokat felvegyék a nézők. A műsorok közötti tájékozódást a kép a képben funkció is segíti. Az adattároló képesség az élő adás megállítására is használható; így például telefonhívás fogadásakor meg lehet állítani a tévézést, majd a beszélgetés után a műsort ugyanarról a pontról lehet folytatni. A korábban nézett jelenetekre vissza lehet tekerni.

A T-Home TV televíziós kínálatában megtalálhatóak a legnézettebb tévécsatornák és a kábeles, illetve műholdas tévészolgáltatásokból ismert csatornák többsége is. Az Alap csomag 24, a Családi csomag pedig 46 televíziós csatornát tartalmaz majd. Egyes csatornákhoz választható nyelv és teletext is társul. Külön havi előfizetési díj ellenében négy mozicsatorna is elérhető.

A T-Home TV digitális videotékájában a legújabb mozifilmeket szinte a DVD megjelenésükkel egy időben meg lehet tekinteni. Az európai és amerikai filmek mellett az utóbbi évek magyar filmsikerei és díjnyertes alkotásai, dokumentumfilmek, klasszikus magyar rajzfilmek is megtalálhatóak a kínálatban.

A rendszerbe be van építve a PIN-kódos védelem, amellyel a gyermekzár funkció vezértelhető. Segítségével bizonyos televíziós és videotéka-tartalmakat e leeht zárni a kiskorúak elől. Az egyéni digitális kód nem csak a videotéka használata vagy a tévézés során lehet hasznos, hanem a számlainformációinkat is nyomon követhetó általa.

A T-Home TV szolgáltatás a Magyar Telekom szolgáltatási területén belül, kezdetben hat városban (Budapest, Nyíregyháza, Debrecen, Székesfehérvár, Pécs és Zalaegerszeg) lesz elérhető a műszakilag alkalmas végpontokon. Az IPTV szolgáltatás lefedettsége (MI)
06.10.19.

A mobiltévézés elkezdődött!

Aktív Starnews néven a TV2 elindítja Magyarországon az első mobiltelefonra szabott televíziós műsorát. 2006. július 24-től a t-zones-on wapolók minden délután - már az Aktív esti adása előtt - megnézhetik a műsor sztárhíreinek mobilra vágott változatát. Az 1-3 perces anyag a hazai és a külföldi sztárvilág aktuális pletykáit, botrányait, híreit ismerteti. A letölthető tartalom nagyrészt, de nem teljes mértékben fedi majd az Aktív sztárvilág rovatának tartalmát, s hírei között lesznek olyanok is, amelyek a televízióban nem, csupán a mobilra vágott változatban kapnak majd helyet.

Elkezdődött a mobil televíziózás korszaka Magyarországon: a tévéadások puszta továbbítása mellett első alkalommal jutnak előnyhöz a mobiltévét választók a TV2 új fejlesztése révén. A csatorna által elsőként a T-Mobile felhasználóknak kínált tartalma, az Aktív Starnews kihasználja a digitális mobiltechnológia nyújtotta előnyöket, azaz nem adott időben kínál meghatározott programot, hanem a televíziós adást megelőzően, ki-ki saját igénye szerint töltheti le a mobilra vágott műsort, mégpedig minden nap az Aktív adásba kerülése előtt, sőt a wapolók akár a korábbi sztárhíreket is megtekinthetik.

"A digitális átállást többnyire a televíziókészülék tükrében vizsgáljuk, holott azt sem szabad figyelmen kívül hagynunk, hogy a technológia ezen bőven túlmutat, új és új eszközöket vonultat fel, újabb és újabb igényeket teremtve"- mondta Várdy Zoltán, a TV2 kereskedelemi igazgatója. - "A mobil műsorok gyerekcipőben járnak, hiszen még az is újdonságnak számít, hogy a televízióban futó programokat telefonon is nézni lehet. A TV2 új fejlesztése ennél jóval messzebbre megy: igazi újdonsága abban áll, hogy ez az első TV2 által kimondottan mobiltelefonra készített tartalom, s bár összefügg a csatorna egy adott műsorával, tartalma nem csupán annak másolata. Ehhez az újdonsághoz a TV2 a hazai hírműsorok egyik leghitelesebb és legkedveltebb adását, az Aktívot választotta, mivel nézeteink szerint a digitális világban csupán az Aktívhoz hasonló erős márka és tartalom jelenthet értéket." (portfolio.hu)
06.07.25.

Negyven digitális tévécsatorna indulhat

Nyolc televíziós és három rádiós frekvenciát szerzett meg Magyarország Genfben a múlt hét végén zárult Körzeti rádió-távközlési értekezleten. Ezzel a jelenlegi három analóg helyett 30-40 digitális, földi sugárzású tévécsatorna indulhat el.

Egy hónapig tartott és a múlt pénteken ért véget Genfben az a rádió-távközlési konferencia, amelyen 101 ország között osztották fel a digitális földfelszíni frekvenciákat. Magyarország az előzetes várakozásoknál több, 8 televíziós és 3 rádiós multiplexet (frekvenciacsomagot) szerzett meg. Egy multiplexen 4-5 digitális tévéadás és 6-8 rádióműsor sugározható, így a digitális műsorszórásra való áttérés után 30-40 országos televízió és 20 rádiócsatorna indulhat el - közölte hétfőn Pataki Dániel, a Nemzeti Hírközlési Hatóság elnöke. Jelenleg három országos televízió és hat rádió működik hazánkban. Őszre elkészül a digitális átállás stratégiája

A digitális televíziózás az audiovizuális kínálatot tovább növelheti, hogy a fejlettebb tömörítési eljárás alkalmazásával ezt a kapacitást meg is lehet duplázni. Az országos adások száma természetesen függvénye annak, hogy milyen arányban kerülnek a kapacitások megosztásra az országos, illetve regionális adások között.
A megszerzett frekvenciák a műsorok számának növelése mellett olyan új szolgáltatások bevezetését is lehetővé teszik, mint az interaktív televíziózás, a HDTV vagy a DVB-H (mobil televíziózás).

A digitális adás sokkal jobb minőségű vételt hoz magával, s élénkíti a szolgáltatói versenyt is. A verseny a televíziózás területén várhatóan ugyanúgy megvalósul, mint például a távközlésben.

Kezdetben egy multiplex 4-5 televíziós csatorna közvetítését teszi lehetővé, később 8-9-ét is. A multiplexek révén a rádiók esetében plusz 20 országos adás indulhat.

Ma a magyar háztartások 16 százalékában van vezetékes internet és 98 százalékában televízió. Egy magyar ember hétköznap átlagosan négy órát, hét végén pedig öt órát nézi a műsort. A háztartások 52 százalékában kábeltévével rendelkezik, 13 százaléka műholdon keresztül veszi az adást, míg egyharmaduk földfelszíni, analóg műsort néz és tetőantennával fogja jeleket - közölte a Nemzeti Hírközlési Hatóság elnöke.

Az országban most három analóg földfelszíni televíziós adás van, s hat országos rádió működik. Az Európai Unió irányelve szerint a tagországoknak 2012 elejéig kell áttérni a digitális műsorszórásra. Ekkor az analóg televíziós műsortovábbítás megszűnik, míg a most is működő rádióadások megmaradhatnak.

Szakemberek szerint a digitális műsorszórás kulcsfontosságú az ország teljes modernizációja szempontjából, mivel a technológia jelentősen megnöveli a tartalomszolgáltatás lehetőségeit. Bővíti az audiovizuális választékot, liberalizálja a médiapiacot, s jelentős beruházásokat indukál a szolgáltatói oldalon.

Magyarországnak már most is van 2,5 multiplexe: ebből az egyik az ország 70 százalékát, a másik 50 százalékát, míg a fél az egyharmadát, Budapestet és környékét fedi le.

Ezeken a multiplexeken azonban egyelőre nem lehet teljeskörű digitális adást indítani. Korábban az informatikai és hírközlési miniszter ezzel összefüggésben elmondta: Magyarországon a digitális műsorszórás elterjedését gátolja, hogy nem született róla törvény. Ennek hátterében részben az országgyűlési képviselők kétharmados szavazatával módosítható médiatörvény áll, mivel e hatályban lévő jogszabály szerint nem lehet lebonyolítani a frekvencia-pályáztatást.

A hatóság most abban bízik, hogy őszre megváltozik a helyzet, s elhárulnak a szabályozási akadályok, akár akkor is, ha nem külön törvényben foglalkoznak digitális műsorszórással. A különlegesen magas tévénézési adatok miatt Magyarország vonzó terület lesz a befektetők számára. A genfi értekezleten aláírt záró jegyzőkönyvet a magyar kormánynak 1 éven belül kell elfogadnia.

A digitális adások az analóghoz képest jobb kép- és hangminőséget biztosítanak, interaktívak, és a műsorokon túl számos további szolgáltatást is képesek nyújtani. Az Európai Unióban 2012-ben végleg megszűnik a földfelszíni analóg sugárzás, a digitális műsorok vételéhez egy erre alkalmas tévékészülékre vagy egy átalakító egységre - úgynevezett set top bokszra - lesz szükség.

Pataki Dániel szerint a digitális sugárzással a médiapiacon is elindulhat a mobil technológiában már megvalósult technológiaalapú verseny. A második Gyurcsány-kormány programjában szerepel a digitális sugárzásra való áttérés stratégiájának kialakítása, a tervek szerint a stratégia őszre készülhet el. (magyarorszag.hu)
06.06.21.