Logisztika
     Spedició, Fuvar.
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódók
     Közlekedés
     Információs társ.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     Egyéb

Kapcsolódó oldal:  A DHL a nehéz terepeken drónokkal szállíthatja a csomagokat

A DHL több mint 3 éve fejleszt és tesztel drónokat olyan körülmények között, ahol futárautókkal nem, vagy csak nagy nehézségek árán oldható meg a csomagszállítás. A DHL harmadik generációs drónját, az ún. DHL Parcelcoptert hegyvidéki körülmények között tesztelték, és teljesen automatikusan közlekedik két csomagküldő állomás között.

A drónok szerepe elsősorban az elzárt települések esetében jelentős, ahol nehéz útviszonyok, zord időjárás vagy nagy szintkülönbségek nehezítik a közlekedést. Ilyenek lehetnek a hegyvidéki települések, szigetek, de akár áradás vagy viharkárok miatt elzárt falvak, ahová a hagyományos közúti vagy vízi járművekkel csak nagyon lassan vagy egyáltalán nem lehet eljutni” – mondta el Üveges Zoltán, a DHL Express magyarországi üzletfejlesztési vezetője. „A DHL évek óta dolgozik azon, hogy a drónok alkalmazásával gyors összeköttetést tudjon teremteni az elzárt területekkel” – tette hozzá.A DHL által fejlesztett első két drón távirányítású, négy rotorral hajtott ún. quadcopter volt. Ez az a négyzet alakú modell, amellyel a webshopok kínálatában is gyakran találkozhatunk. A sárga-piros quadcopterek 1 kg árut, vagyis akár 10-15 doboz gyógyszert tudnak egyszerre szállítani. A tesztek során az első modell a Rajna felett repült át Bonnban, míg a második a nyílt tenger felett több mint 10 kilométert tett meg.A harmadik generációs drón, a DHL Parcelcopter külalakját és teljesítményét tekintve is sokat fejlődött. A repülőgép formájú drónt robotpilóta rendszerrel és szenzorokkal szerelték fel, így teljesen önállóan közlekedik a csomagküldő állomások, az ún. SkyPortok között.

A dönthető szárnyaknak köszönhetően a drón felszálláskor és landoláskor is függőlegesen repül, így nincs szükség kifutópályára. A Parcelcopter 2 kg-os csomag szállítására alkalmas, és 70 km/órás átlagsebességének köszönhetően fél perc alatt átrepül a Margit-híd felett, ami csúcsforgalomban autóval akár fél óra is lehet.

A drón tesztje Bajorországban zajlott, hegyvidéki körülmények között. A Parcelcopter a Reit im Winkl településen lévő állomáson felvett csomaggal több mint 8 kilométert repült, hogy a Winklmoosalm faluban felállított állomásra kézbesítse.

A drón sikeresen megbirkózott a két állomás közötti 500 méteres szintkülönbséggel is, a repülés adatait, illetve az időjárási viszonyokat pedig egy földi irányító állomásról követték nyomon.

A DHL Parcelcopter nemrég elnyerte a német Deutscher Mobilitätspreis díját: 350 projekttel versenyezve egyike lett a 10 leginnovatívabb digitális megoldásnak a közlekedés területén.
(logsped)

2016.11.09.