Logisztika
     Spedició, Fuvarozás
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódó területek
     Közlekedés
     Információs társadal.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     Egyéb



Csak a legújabb Internet Explorert támogatja a Microsoft 2016-tól

Kapcsolódó oldal:  



Csak a legújabb Internet Explorert támogatja a Microsoft 2016-tól

A Microsoft eddig igen megengedő támogatási politikát folytatott az Internet Explorer kapcsán és akár több évre visszamenőleg is támogatta a böngészőket. 2016 januárjában ennek vége szakad. (hwsw)

Alaposan megváltoztatja az Internet Explorer támogatási konstrukcióját a Microsoft: egy 2016 januárjában, vagyis szűk másfél év múlva életbe lépő módosítás alapján csak az adott operációs rendszeren mindenkor legfrissebb verzióhoz érkeznek biztonsági frissítések és vehető igénybe támogatás.

A lakossági felhasználókat ez a változás aligha érinti majd húsbavágóan, hiszen az otthoni PC-jükön a legtöbben egyébként is naprakészen tartják az Internet Explorert az automatikus frissítéseknek köszönhetően, vállalati környezetben viszont alapvető személetváltásra lehet majd szükség. Sok cégnél a mai napig azért használnak már rég elavult Internet Explorert, mert a belső oldalakat és webes alkalmazásokat ezekhez optimalizálták. Ezzel viszont rontják a felhasználói élményt a többi oldalon.

A cégek ragaszkodása a régebbi IE-verziókhoz azt is eredményezte, hogy a webfejlesztőknek párhuzamosan több IE-verzióval is foglalkozniuk kellett. A Net Marketshare globális adatai szerint a mai napig az IE8 a legelterjedtebb böngésző a desktopon 21 százalék feletti részesedéssel, az IE11 már csak 15 százalékot tudhat magáénak, az IE9-nek is majdnem 9 százaléka van, az IE10 pedig 7 százalék felett áll jelenleg. Magyarországon a Gemius Rankings szerint az IE8-at még fele annyian használják mint az IE11-et.

Támogatott IE-verziók operációs rendszerenként




A Microsoft gyakorlata eddig az volt, hogy egy operációs rendszeren többféle verziójú böngészőt is támogatott és biztonsági frissítések is jöttek a régebbi változatokhoz. 2016. január 12-én ez megváltozik, a támogatott operációs rendszereken mindig csak a legfrissebb elérhető IE-verzió lesz hivatalosan supportált, vagyis csak ehhez érkeznek a továbbiakban biztonsági frissítések és terméktámogatási problémák esetében is csak a legújabb verziót futtató felhasználóknak segít a Microsoft.

Ez azt jelenti, hogy például 2016. január 12-ét követően Windows 7 (SP1) operációs rendszeren csak az Internet Explorer 11-et (vagy annál újabbat, ha érkezik) fogja támogatni a Microsoft, és bár az IE10 továbbra is működik majd és használható marad, frissítések már nem jelennek meg hozzá. Azok a szervezeteknek, amelyek valamilyen ok miatt kénytelenek régebbi böngészőt használni, az IE11 Enterprise Mode-ot javasolja a Microsoft, ezzel a legújabb böngésző rávehető arra, hogy a weboldalak felé akár IE8-nak "mutassa magát" és úgy is viselkedjen, így a korábbi IE-verziókra optimalizált oldalak is helyesen jelennek meg és működnek benne.
(logsped)

2014.08.09.