Logisztika
     Spedició, Fuvarozás
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódó területek
     Közlekedés
     Információs társadal.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     Egyéb

Kapcsolódó oldal:  A CHEP elnyerte a TRANSLOG 2014 díjat

A CHEP a "Last Mile Solution" nevű projektjével elnyerte a rangos TRANSLOG 2014 díjat az ellátási lánc menedzsment területén.

A budapesti Corinthia Hotelben tartott gála során az odaítélt díjat Stavros Kazakos, a CHEP Közép-európai és Balkán országok regionális igazgatója vette át. A TransLog a CHEP kék negyedraklapját - az "LMS" kulcsfontosságú eszközét - leginkább a raklapgyártás műszaki fejlesztéséért, illetve az ellátási lánc működésési hatékonyságával kapcsolatos innovációért díjazta.

A világ vezető cégeinek képviselőiből, valamint egyetemek, kutatóintézetek szállítmányozási és logisztikai szakértőiből álló szakmai zsűri különösen nagyra értékelte azon előnyöket, amelyek az ügyfelek számára a műanyag negyedraklapok CHEP-től való bérlésekor a kereskedelmi folyamat "utolsó méterein" érvényesülnek, így a termékek közvetlenül a boltok polcai mellett tudnak megjelenni.

A CHEP megoldása tíz másik jelölttel való versenyben nyerte el a díjat.

A hagyományos raklapipar az ellátási lánc mintegy 65%-át fedi le a termékeknek a raktár-elosztóközpont-üzletek közötti mozgatásában. A CHEP korszerű szemlélete nem csupán pénzt takarít meg, hanem lehetővé teszi, hogy a termékek megőrizzék a gyártásból kikerült, kifogástalan állapotukat.

Bár a kék negyedraklap már 20 éve a piacon van, az ellátási láncban a CHEP két jelentős előrelépést ért el: először, a raklapok minél nagyobb számban történő kihelyezését vonzó lehetőséggé teszi a raklapok reklámfelületként való alkalmazhatósága. Másodszor pedig, kibővítette az ügyfelekkel való - eredetileg egyszerű raklapbérlésről szóló - kapcsolatot, így a rövid határidejű szállításokra mind nagyobb hangsúlyt helyező ellátási lánc átfogó megoldásainak beszállítójává vált.

A CHEP kék negyedraklap története során számtalan műszaki fejlesztésen is átesett. Amellett, hogy stabilitása legalább 11%-kal javult, a raklap elsősorban rakatolási tulajdonságai révén válik egyedülállóvá, akár 20%-kal csökkentve a térigényt a szállítás és raktározás során. A raklap kisebb a hagyományos fa raklapnál, és anyagának köszönhetően súlya is kevesebb.

Az új negyedraklap az ellátási láncban megjelenő CO2-kibocsátást is 10%-kal csökkentette. Ez annak köszönhető, hogy az újrahasznosítható anyagok felhasználási aránya nőtt (most akár 50%), a súly 8%-kal, 1,94 kg-ra csökkent, illetve a műanyag raklapok teherautóra is rakodható halmozhatósága 30-ról 36-ra emelkedett.

A kék negyedraklap másik előnye, hogy hatékonyabb elhelyezésének köszönhetően javítja a termékek értékesítését. A termékek a kiskereskedőknél a raklapokon maradhatnak, nincs szükség polcra pakolni őket, mégis könnyen elérhetők. A "Blue Click" rendszernek köszönhetően a paletták könnyen kiegészíthetők más, a termékinformációkat megjelenítő egyéb POS anyaggal. Mivel nem szívják fel a nedvességet és higiénikusak, a raklapok az élelmiszeriparban is használhatók.
(logsped)

2014.11.30.