Logisztika
     Spedició, Fuvar.
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódók
     Közlekedés
     Információs társ.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     EgyébBankszámla

A bankszámla-bejelentési kötelezettség eltörlése

Január elseje óta a bankszámlanyitásra kötelezett adózóknak már nem kell közölniük az adóhatósággal pénzforgalmi bankszámlájuk, elszámolási számlájuk számát az adózás rendjéről szóló hatályos módosítása alapján - adta hírül az APEH.

Az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény (Art.) 2005. január 1-jétől hatályos módosítása alapján a bankszámlanyitásra kötelezett adózóknak már nem kell közölniük az adóhatósággal pénzforgalmi bankszámlájuk, elszámolási számlájuk számát.

A módosítás alól kivétel a pénzügyi képviselő, amelynek továbbra is be kell jelentenie a külföldi vállalkozás adóügyeivel összefüggésben nyitott belföldi pénzforgalmi bankszámla számlaszámát.

A bankszámlaszámra vonatkozó bejelentési kötelezettség eltörlése azonban nem érinti a bankszámlanyitási kötelezettséget. A bankszámlanyitásra kötelezett adózónak továbbra is legalább egy belföldi pénzforgalmi bankszámlával kell rendelkeznie.

A bankszámla megnyitását és megszüntetését a számlát vezető pénzintézet közli az adóhatósággal.

Az APEH felhívja az ügyfeleink figyelmét, hogy az Art. 172. § (1) bek. c) pontja értelmében a magánszemély adózó 100 ezer forintig, más adózó 200 ezer forintig terjedő mulasztási bírsággal sújtható, ha bejelentési (bejelentkezési, változásbejelentési), adatszolgáltatási, bankszámlanyitási kötelezettségét, továbbá bevallási kötelezettségét nem teljesíti(APEH)
(logsped)

2005.02.14.