Logisztika
     Spedició, Fuvar.
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódók
     Közlekedés
     Információs társ.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     EgyébAutópályadíj

Kapcsolódó oldal:  Fontos:

Új, autópályamatrica-felhasználást tervező, interaktív térképes weboldal készült. (MNO)
(logsped)
2015.01.27.

Az egyhónapos próbaüzemet követően február elsejétől változik az útdíjrendszer, a döntés értelmében több szakasz ingyenes lesz. (MTI)
(logsped)
2015.01.22.

A Nemzeti Mobilfizetési Zrt. kedden elindította az új autópálya-matricák, köztük az éves megyei e-matricák mobiltelefonon keresztüli értékesítését - közölte a társaság kedden az MTI-vel.
(logsped)
2015.01.20.

Pótdíjfizetési felszólítást kapnak azok az autósok, akik a fizetőssé vált útszakaszokat januárban matrica nélkül használják, befizetni a büntetést ugyan nem kell - csak a szolgáltatási díjat kell megtéríteni. (MTI)
(logsped)
2015.01.06.

A Nemzeti Útdíj-fizetési Szolgáltató Zrt. szóvivője azt mondta, helytelenül jelölték díjkötelesnek a Szirma és Felsőzsolca közti szakaszt, az ugyanis főútnak számít. (Hír TV)
(logsped)
2015.01.04.

Akár a tavalyi autópályadíj tripláját is fizethetik azok a kisbuszosok, akinek a járművében legalább 8 ülés van és utánfutót is használnak. (Hír TV)
(logsped)
2015.01.03.
Egyelőre 1500 helyen lehet a megyei matricákat megvásárolni, több töltőállomás és határátkelő mellett a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. ügyfélszolgálatán is, itt álltak a legtöbben sorba. (MTI)
(logsped)
2015.01.02.

Megszűnik 2015 januártól az M0-s általános díjmentessége - erősítette meg szerdán a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) kommunikációs főosztálya a nol.hu értesülését az MTI-nek. A tárca tudatta: újfajta, megyei matricákat vezetnek be, amelyek egy évre ötezer forintba kerülnek majd.
(logsped)
2014.12.09.

Drágul a személyautók éves autópályadíja 2014 januártól Szlovéniában, ahol a kisteherautókra új díjkategóriát is bevezetnek. (MTI)    
(logsped)
2013.09.18.

Elfogadta a parlament hétfőn a megtett úttal arányos díjat előíró törvényt. Az e-útdíjat a 3,5 tonnánál nagyobb össztömegű tehergépkocsik után kell megfizetni az autópályákon, autóutakon és a főutakon 2013 július elseje után. (MTI)   
(logsped)
2013.05.28.

A kormány várhatóan több mint tízmilliárd forintos kompenzációs csomagot dolgoz ki a fuvarozóknak - jelentette be Szatmáry Kristóf, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államtitkára a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületének (MKFE) szombati budapesti fórumán. (MTI)   
(logsped)
2013.05.26.

A használatarányos útdíj megfizetésére kötelezett fuvarozók 2013 június közepétől regisztrálhatják járművüket az Állami Autópálya Kezelő Zrt. (ÁAK) honlapján. Az e-útdíjat 2013 július 1-től háromféleképpen lehet megfizetni. (MTI)   
(logsped)
2013.05.25.

2012 novemberében vasárnapokon, hajnal 01:00 és 04:00 óra között az autópálya matricák értékesítése az ÁAK Zrt. informatikai rendszerének fejlesztése miatt átmenetileg csak korlátozottan lesz elérhető.   
(logsped)
2012.11.08.

2012.júniustól 15 százalékkal drágul az autópálya-használat Horvátországban, de olcsóbb lesz az elektronikus útdíjleolvasók beszerzése - közölte több horvát sajtóorgánum. (MTI)  
(logsped)
2012.05.24.

A tervek szerint január elsejével az euró/forint árfolyam változásához igazodva átlagosan 7,5 százalékkal emelkedik az autópálya e-matricák díja. A díjstruktúra legfontosabb újdonsága, hogy a heti (10 napos) termék fenntartása mellett megszűnik a 4 napos jogosultság a D1 kategóriában. Így a személygépkocsira váltható legolcsóbb e-matrica a két hétvégét magába foglaló heti (10 napos) lesz.   
(logsped)
2011.12.07.

M43-as autópálya új, Szeged és Makó közötti szakasza díjköteles lesz, amelyet 2011 április 20-án adják át. A videó, amelyen a Szeged kamionforgalma látható az átadás előtt egy nappal.   
(MR)
2011.04.19.

Jövőre vezetheti be a kormány az új autópályadíj-rendszert, az autópályamatricák helyett. Ennek az a lényege, hogy mindenki csak annyit fizet, ahány kilométert ment az autópályán. Először a kamionoknál és a kisteherautóknál vezetnék be. A terv szerint az autósok később maguk választhatnak: ha jobban megéri nekik kilométerenként fizetni, nem kell 4 vagy több napos matricát venni
  
(Tények)

2011.02.15.

A 2010-ben vásárolt éves e-matricák érvényességi ideje január 31-én, hétfőn éjfélkor lejár, azaz kedden 0:00 órától nem érvényes. Az idei esztendőre szóló úthasználati jogosultságot a díjrendelet tavaly év végén életbe léptetett módosításának megfelelően magasabb árakon lehet beszerezni.   
(MR)
2011.01.16.

Átlagosan 8,7 százalékkal emelkednek 2011 január elsején az úthasználati díjak. A változások része, hogy megszűnik a személyautók téli díjkedvezménye.   
(logsped)
2010.12.27.

A nyári turisztikai időszak leteltével, október 1-jétől a csak személyautókra érvényes D1 négynapos autópálya e-matricák ára 1530 forintról 1170 forintra csökkent. Az árváltozás az úgynevezett motoros e-matricákat is érinti.   
(logsped)
2010.10.02.
Az autópálya-matricák ára az áfaemelés ellenére nem emelkedik 2009-ben

Nem emelkedik a autópálya-matricák ára az általános forgalmi adó (áfa) 2009 július eleji megemelésével.   
(VG)

2009.06.12.

Éves autópálya-matrica vásárlás már mobilon is!

Éves autópálya-matricát is vásárolhatunk mobilunkon az iziSHOP segítségével   
(logsped)
2009.01.09.

Változatlan autópályadíjak 2009-ben

Az elektronikus autópálya-matricák ára és kínálata nem változik az idén, a két évvel korábbi szinten marad - közölte az Állami Autópálya Kezelő Zrt. (ÁAK) kedden.   
((ÁAK))
2009.01.07.

Autópályadíj 2008

2008. január 1.-től megszűnt a szélvédőre ragasztandó matrica, így a jövőben az autópályákon közlekedők úthasználati jogosultság vásárlásakor csupán bizonylatot fognak kapni. A benzinkúthálózatok decemberben folyamatosan állnak át az új rendszerre. Az e-matrica vásárlásakor kiemelt jelentőséggel bír, hogy a vásárlók még a hitelesítés előtt ellenőrizzék az adatok helytállóságát.


Januártól a közlekedési tárca megszünteti a papír alapú matricás rendszert. Az új e-matricás rendszerben az úthasználati jogosultságot a megszokott módon lehet megvásárolni, tehát az ÁAK Zrt. ügyfélszolgálati irodáiban és kijelölt árusítóhelyein, a szerződött viszonteladóknál, benzinkutaknál, valamint SMS-ben, interneten, telefonhívással és mobilvásárlással. A gépjármű vezetője a vásárlás után bizonylatot, illetve nyugtázó üzenetet kap, amelyet az érvényesség utolsó napjától számított 1 évig kell majd megőrizni, mert a pótdíj megfizetésére vonatkozó igény 1 év alatt évül el. Az esetleges pótdíjfizetési felszólítások postázására az ÁAK Zrt-nek továbbra is 60 nap áll rendelkezésére.

A díj mértéke a gépjármű kategóriájától függ.

A díjkategóriák a következők:

a) D1 díjkategória: a motorkerékpár, valamint a legfeljebb 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömegű gépjármű és mindezek bármilyen vontatmánnyal is,
b) D2 díjkategória: a 3,5 tonnát meghaladó, legfeljebb 7,5 tonna megengedett legnagyobb össztömegű gépjármű, valamint gépjármű és vontatmány együttese (járműszerelvény),
c) D3 díjkategória: a 7,5 tonnát meghaladó, legfeljebb 12,0 tonna megengedett legnagyobb össztömegű gépjármű, valamint gépjármű és vontatmány együttese (járműszerelvény),
d) D4 díjkategória: a Dl, D2 vagy D3 díjkategóriába nem sorolható valamennyi gépjármű.
(2) A motorkerékpár úthasználatért fizetendő 4 napos jogosultság díja a D1 kategória 4 napos jogosultság díjának 50%-a.
(3) A 7,5 tonnát meghaladó össztömegű autóbuszt az össztömegének megfelelő díjkategóriánál eggyel alacsonyabb díjkategóriába kell besorolni.
(4) A gépjármű és a vontatmány megengedett legnagyobb össztömegének értékét a forgalmi engedélyben szereplő hatósági bejegyzés alapján kell meghatározni.

A jogosultság - áfát is tartalmazó - ára a következő:További információk:

Az autópályák, autóutak és főutak használatának díjáról szóló 36/2007. (III. 26.) GKM rendelet  
A díjfizetés ellenében használható autópályákról, autóutakról és főutakról  
(autopalya.hu)
2007.12.12

Megszűnik a hagyományos autópálya-matrica
Nem drágulnak a díjak 2008 januárban

Január elsejétől már nem kell matricát ragasztani az autósoknak a járművek szélvédőjére, ha felhajtanak valamelyik autópályára.  
(hirado.hu)
2007.10.24.

2007. április 1-jétől változások az útdíj-fizetésben

A díjfizetés ellenében használható autópályákról, autóutakról és főutakról szóló (díjas és díjmentes utak, útszakaszok körét meghatározó) GKM rendelet a korábbi szabályozáshoz képest módosításokat tartalmaz.

2007. április 1-jétől a díjfizetési kötelezettség kiterjesztésre kerül:

a 3,5 tonna megengedett össztömegnél nehezebb gépjárművek (D2-D4 kategória) az eddig ingyenes autópálya-szakaszokat és az autóutakat is díjfizetés ellenében vehetik igénybe. Kivételt képeznek az egyes autópályák fővárosi bevezető szakaszai, illetve az M0 autóút.
A személygépkocsik (D1 kategória) az autóutak teljes körét, valamint a rendeletben kijelölt autópálya-szakaszokat díjmentesen használhatják .
a 12 tonna megengedett össztömegnél nehezebb gépjárművek (D4 kategória) az országos közúthálózat tervezetben kijelölt szakaszain matricát kötelesek vásárolni. A 12 tonna alatti tehergépjárművek (D2, D3 kategória) számára 2008. január 1-től javasolja a tárca a kiterjesztést. (Az utak listája az anyag végén)
Folyamatos szakmai tájékoztatás: A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium a több hónapos jogszabály-előkészítés alatt megkezdett tájékoztató munkát jelenleg is folytatja. A szakmai érdekképviseleti szervezetek az egyeztetések folyamán kaptak és folyamatosan kapnak információt. A GKM arra törekszik, hogy pontos képet és tájékoztatást adjon azokról az elképzeléseiről, amellyel a tárca a díjfizetés rendszerét igazságosabbá kívánja tenni. Az előkészítés során vitára bocsátott jogszabályok már eddig is jó alapot nyújtottak a szervezeteknek tagságuk előzetes felkészítéséhez.

A hazai és külföldi fuvarozók, autósok tájékozódását a határátkelőkön szórólap segíti majd. A változásokról az információk, térképpel együtt, elérhetők lesznek a GKM www.gkm.gov.hu, az ÁAK Zrt. www.autopalya.hu, a Magyar Közút Kht. www.kozut.hu, és az NKH www.nkh.hu honlapján.

Matrica-értékesítés: Az Állami Autópálya Kezelő Zrt. (ÁAK Zrt.) az új, fizetős főúti szakaszok figyelembe vételével több, mint 200 új töltőállomással bővítette az eddig kb. 600 benzinkutat tartalmazó matricaértékesítő hálózatot. Ennek eredményeképpen minden főút környezetében található értékesítő pont, és ezek nem csak a D4, hanem az összes matricát értékesítik. Kiemelten kezelik a határátkelő-helyeket is.

(A friss lista megtekinthető lesz a www.autopalya.hu-n és felvilágosítást adnak a call centerben is a 06/40/405060-on.)

A most bevezetésre kerülő egy napos matrica a D2, D3 kategória számára nem jelent külön matricát, ők a D4 1 napos matricát használhatják.

Ellenőrzés: A fizetőssé vált útszakaszokon az ellenőrzést az ÁAK Zrt. végzi. A társaság az ellenőrzést az ellenőrző csoportok számának bővítésével, a meglévő eszközök átcsoportosításával, szúrópróbaszerűen hajtja végre.

Az utak kitáblázása folyamatosan történik. Az ellenőrzés egy adott útszakaszon a táblák kihelyezése után kezdődik meg.

Elektronikus matrica-vásárlás: Az autópályák, autóutak és főutak használatának díjáról szóló GKM rendelet lehetővé teszi, hogy a motorosok a nyári időszakban (május 1. és szeptember 30. között) a D1 kategória 4 napos matrica árának feléért (765 Ft + a vásárlás díja) elektronikus úton matricát vásároljanak. A rendelet emellett tovább bővíti az elektronikusan teljesíthető díjfizetés lehetőségeit (pl. elektronikus fizetési eszköz POS-terminálon keresztüli használatával).

A rendelet azt is rögzíti, hogy a pótdíjat a fizetésre kötelezett a fizetési felszólítás kézhez vételétől számított 30 napon belül köteles megfizetni.

Az egyes díjkategóriákban, a díjakban és azok megfizetésének ellenőrzésében, a pótdíjakban, valamint a matricák típusaiban nem történik változás. A rendelet nem változtat az alanyi díjmentességet élvezők körén sem (pl. fegyveres erők, rendvédelmi szervek, útkezelők).

A D4 kategória számára díjfizetés ellenében használható közúti szakaszok:

2007-s autópályadíjak
2007-s autópályadíjak


A Díjmentesen használható gyorsforgalmi utak a D1, D2, D3, D4 kategória számára:

2007-s autópályadíjak


Díjmentesen használható gyorsforgalmi utak a D1 kategóriájú járművel:

2007-s autópályadíjak
2007-s autópályadíjak


(GKM)
2007. 03. 27.

Májustól kedvezményes matrica motorosoknak
A motorosok 2007. május 1. és szeptember 30. között a D1 kategória 4 napos matrica árának feléért vásárolhatnak elektronikus úton úthasználati jogosultságot. Bevezetésre kerül 2007. április 1-jétől az egy napos matrica a D2 és a D3 kategória számára is, folyamatos jelleggel. (GKM )
2007.03.27.

2007-s autópályadíjak

2007-s díjtáblázat (az árak az áfát tartalmazzák)

2007-s autópályadíjak

A 4 napos matrica 2007. május 1. és szeptember 30. között 1.530 Ft-ba kerül. Az év fennmaradó időszakában az 1.170 Ft-os ár érvényes.
2006. 12. 06.

Drágulnak 2007-ben a sztrádamatricák

2007-ben jóval a kormány által prognosztizált 6,2 százalékos infláció alatti mértékben drágulnak majd az autópálya-matricák, a személyautók kategóriájában (D1) például mindössze 0,52 százalék lesz a díjemelkedés, ami bérlettípustól (négynapos, heti, havi, éves) függően 50200 forintos árváltozást jelent.

A kisteherautó (D2) és a 12 tonnánál nem nagyobb össztömegű tehergépjármű (D3) járműosztályban 0,5-0,6 százalékos korrekció várható, ez 500-1000 forintos kiadástöbbletet eredményez.
Komolyabb drágulás a 12 tonna súly feletti járművekre vonatkozó D4-es kategóriában lesz, itt időtávtól függően 9-15 százalékos lehet az árnövekedés. (A szakemberek szerint itt az indokolja a nagyobb áremelkedést, hogy ezek a járművek nagyságrendekkel több kárt okoznak az úthálózatban, mint a személykocsik és a kisebb teherautók.) A bliccelők büntetési tételei a jelenlegi elképzelések szerint 4-13 százalék között emelkednek majd. (Híradó)
2006. 10. 30.

A teherautók jövőre nem csak a sztrádákon fizetnek
Kizárólag autópálya-matricával használhatnák jövőre az autóutakat és az állami kezelésű főutakat a kamionok. A fizetős utak körének évközi bővítésétől húsz százalékkal több matrica eladását és a tehergépkocsi-forgalom sztrádákra terelődését remélik.  
(NÉPSZAB) 2006. 10. 30.

Változnak az autópályadíjak

Október elsejétől 1520 forintról 1170 forintra csökken a csak személyautókra érvényes négynapos autópálya-matrica ára, ugyanakkor a D4-es, 12 tonna össztömeg feletti járművekre vonatkozó kategória egynapos matricája 2000 forintról 2750-re emelkedik

A négynapos matricákat szezononként eltérő áron lehet megvásárolni Magyarországon. A díjszabás szezonális változásait GKM-rendelet írja elő. Az árcsökkenés az sms-ben megvásárolható autópálya-használati jogosultságra is vonatkozik - áll az Állami Autópálya Kezelő Zrt. közleményében.

A tavalyi és az idei év értékesítési tapasztalatai alapján a nyári időszakban - különösen júliusban és augusztusban - az utazók jelentősen több négynapos matricát vásároltak. A turisztikai szezonban a magasabb árszint eredményeképpen az Útpénztár mintegy 1,1 milliárd forintos többlet díjbevételt könyvelhetett el. Az ÁAK Zrt. ügyfélszolgálatai és viszonteladói hálózata januártól augusztusig több mint 5,2 millió darab négynapos matricát értékesített, ami az előző év hasonló időszakához képest 16,29 százalékos növekedést jelent.

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) közleménye szerint, október elsejétől 2000 forintról 2750-re emelkedik a 12 tonna össztömeg feletti járművekre vonatkozó kategória egynapos matricájának ára. Az áremelésre azt követően került sor, hogy Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter módosította a GKM autópálya-használati díjakról szóló rendeletét. A D4-es kategória heti, havi és éves matricájának ára nem változik - tartalmazza a közlemény. (MF)
2006. 09. 29.

Hétfőtől drágul a négynapos matrica
1170 forintról 1520 forintra emelkedik május 1-től a négynapos autópálya matrica ára. A magasabb árak szeptember 30-ig maradnak érvényben, utána ismét a csökkentett díjat kell fizetni. Az áremelés az SMS-ben vásárolt "matricákra" is vonatkozik. Éves szinten 6,7 millió darab négynapos matrica fogy az országban, több mint 8.7 milliárd forint értékben. A legtöbbet ezekből a nyári hónapokban vásárolják az autósok. Augusztusban például csaknem 800 ezer darab fogy, ami 1,1 milliárd forint bevételt jelent - tudatta a Független Hírügynökség.
2006. 04. 30.

SMS-ben mobillal is megvásárolható az autópálya-matrica
Március 17-től mobiltelefonnal is megvásárolható a személyautókra is érvényes D1 típusú 4 napos autópálya-matrica. A kényelmes és egyszerű szolgáltatást a Pannon és a T-Mobile előfizetői, azaz összesen 7,2 millióan vehetik igénybe.  
2006. 03. 20.


2006. január 1-től emelkednek az autópályadíjak

Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter aláírta a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium 2006. évi autópálya úthasználati díjakról szóló rendeletét. Az autópálya matricák ára 2006. január 1-től kb. 5 százalékkal emelkedik, amelyet a gyorsforgalmi úthálózat ez évi 14 százalékos bővülése indokol.

4 napos, személygépjárművekre érvényes matrica ára 50 forinttal, 4 százalékkal, a jelenlegi 1.120-ról 1.170 forintra nő.

A D1-es, 3,5 tonna össztömeg alatti autókra és motorkerékpárokra érvényes kategóriában a heti matrica ára a jelenlegi 2.300-ról 2.500 forintra, az egy hónapos 3.900-ról 4.200 forintra, míg az éves matrica 35.000-ről 37.000 forintra nő.

A D4-es, 12 tonna össztömeg feletti járművekre vonatkozó kategória heti és egy hónapos matricáinak ára átlagosan 4-5,5 százalékkal emelkedik.

A D4-es kategória egy napos és éves matricájának az ára egyelőre nem változik. A D4-es kategória egy napos és éves matricájának az új árát akkor állapítják meg, amikor Változik, egyszerűsödik a havi matrica érvényessége.

A havi matrica a vásárlás napjától a következő hónap azonos napjáig lesz érvényes, illetve, ha abban a hónapban ilyen nap nincs, akkor a hónap utolsó napjáig. A jelenlegi fix 30 napos érvényességhez képest a február hónap végét magában foglaló érvényességi időszak esetén rövidebb, 30 napos hónapnál változatlan, 31 napos hónapnál viszont hosszabb érvényességet jelent.

2006. január elsejétől megszűnik az M1 autópálya 86-os főúti csomópontja és Hegyeshalom országhatár közötti szakaszának díjmentessége.

Az autópálya matricák 20% áfát tartalmazó árai 2006. január 1-től
Megjegyzés:
Október elsejétől a D4-es, 12 tonna össztömeg feletti járművekre vonatkozó kategória egynapos matricája 2000 forintról 2750-re emelkedik !!!!!!
(GKM)
Frissítés: 2006. 09. 29.