Logisztika
     Spedició, Fuvarozás
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódó területek
     Közlekedés
     Információs társadal.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     Egyébautópályadíjak

Kapcsolódó oldal:  2005. január 1-től átlagosan 15 %-kal emelkednek az autópályadíjak

2005. január 1-től átlagosan 15 %-kal emelkednek az autópályadíjak, amelyet a GKM szerint a gyorsforgalmi úthálózat mintegy 9 %-os bővülése, valamint az éves infláció 6 %-os mértéke indokol.

Magyarország európai uniós jogharmonizációs kötelezettsége miatt bevezetésre kerül a D4-es kategória, amelybe a 12 tonna feletti nehéz gépjárművek tartoznak. Ugyancsak jogharmonizációs kötelezettség a D4 kategóriában az egy naptári napra érvényes - 2000 forintos - matrica bevezetése is, amely az alkalmi használók részére teszi vonzóvá az autópályák használatát, tovább enyhítve a párhuzamos utak forgalmi terhelését.

2005. január 1-jétől a tehergépjármű kategóriákban a hivatásforgalom számára ismét visszaigényelhető lesz az autópályadíjak általános forgalmi adója.
( D2, D3, D4 )


Az igazságosabb teherviselés érdekében a buszok a tömegüknek megfelelően kerülnek kategorizálásra, de elismerve a tömegközlekedés fontosságát, a rendelet pozitív megkülönböztetésként eggyel alacsonyabb besorolást engedélyez ezeknek a járműveknek.

A matricaárak 2005. január 1-jétől
A matricaárak 2005. január 1-jétől

A díjkategóriák a következők:

a) D1 díjkategória: motorkerékpár, valamint a legfeljebb 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömegű gépjármű és mindezek bármilyen vontatmánnyal is,

b) D2 díjkategória: a 3,5 tonnát meghaladó, legfeljebb 7,5 tonna megengedett legnagyobb össztömegű gépjármű, valamint gépjármű és vontatmány együttese (járműszerelvény),

c) D3 díjkategória: a 7,5 tonnát meghaladó, legfeljebb 12,0 tonna megengedett legnagyobb össztömegű gépjármű, valamint gépjármű és vontatmány együttese (járműszerelvény),

d) D4 díjkategória: a D1, D2 vagy D3 díjkategóriába nem sorolható valamennyi gépjármű.

(2) A 7,5 tonnát meghaladó össztömegű autóbuszt az össztömegének megfelelő díjkategóriánál eggyel alacsonyabb díjkategóriába kell besorolni.

(3) A gépjármű és a vontatmány megengedett legnagyobb össztömegének értékét a forgalmi engedélyben szereplő hatósági bejegyzés alapján kell meghatározni.

(GM)
(logsped)

2004.12.31.