Logisztika
     Spedició, Fuvarozás
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódó területek
     Közlekedés
     Információs társadal.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     EgyébÁtadják az M0 autóút déli szakaszát

Kapcsolódó oldal:  Átadják az M0 autóút déli szakaszát

Az átadásra 2013. augusztus 31-én, szombaton a délutáni órákban, várhatóan 14 és 15 óra között kerül sor. Ezzel az 51. sz. főút és az M5-ös autópálya közötti szakasszal bővül az M0 autóút déli szektora, ezért az arra közlekedőknek forgalmi rend változásokra kell számítaniuk.

Az M0 autóút déli szektorában, az M5-ös autópálya felé vezető oldalon elkészült az 51. sz. főút és az M5-ös autópálya közötti új, 2x3 forgalmi sávos (+ üzemi sáv) betonburkolatú pályaszakasz. A 24. és 30. km szelvények közötti szakasz átadására 2013. augusztus 31-én, szombaton a délutáni órákban, várhatóan 14 és 15 óra között kerül sor. Ezért szombaton, a forgalomba helyezés napján ideiglenes forgalomkorlátozásokra kell számítani a szakasz végpontjainál, sőt néhány percig a főpálya forgalmának lassítására is fel kell készülniük az arra közlekedőknek.

Az új szakaszon három csomópont található az 51. és 5. sz. főútnál, valamint az M5-ös autópályánál. A forgalomba helyezést követően az M0 korábbi nyomvonala az 51. sz. főút és a soroksári csomópont között (24-28. kmsz.) M51 néven autóútként fog üzemelni.

Az új szakasz átadásával az M0 déli szektorának csaknem teljes hosszán - az M7-es autópályától az M5-ös autópályáig - 3 sávon haladhat a forgalom az M5-ös autópálya irányába.Az M1-es autópálya felé vezető oldalon a kibővített szakasz átadására várhatóan szeptemberben kerül sor, mivel a Csepel-szigeti részen még tart a régi pályatest új forgalmi rendnek megfelelő átépítése.

A fejlesztéseknek köszönhetően a jövőben az M0 autóút déli szektorában jelentősen csökkenni fog a torlódások és balesetek kialakulásának veszélye, valamint rövidebb menetidőkkel lehet számolni. A nagyobb útkapacitás és az esetlegesen meghibásodott járművek félreállási lehetősége miatt forgalmi okból lényegesen kevesebb torlódás fog kialakulni. Az új nyomvonalnak köszönhetően a jelentős tranzitforgalom pedig el fogja kerülni a baleseti gócpontként számon tartott soroksári csomópontot.

A minden járműkategória számára díjmentesen használható szakaszon az üzemeltetési feladatokat az Állami Autópálya Kezelő Zrt. Szigetszentmiklósi Autópálya Mérnöksége látja el. A 3,5 tonnát meghaladó megengedett legnagyobb össztömegű tehergépjárművekre vonatkozó HU-GO megtett úttal arányos elektronikus díjszedési rendszer útvonaltervezője az átadást követően már figyelembe veszi az új szakaszt a viszonylati jeggyel történő fizetésnél.

Azok a fuvarozók, akik regisztrált felhasználóként erre az útvonalra korábban váltották meg viszonylati jegyüket, ők a korábban megváltott, de még fel nem használt viszonylati jegyükkel az új szakasz érintésével szabályosan tudnak közlekedni. (logsped)

2013.08.30.