Logisztika
     Spedició, Fuvarozás
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódó területek
     Közlekedés
     Információs társadal.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     Egyéb

Az Agrár Széchenyi Kártya 2011 szeptember elsejétől igényelhető

Kapcsolódó oldal:  Az Agrár Széchenyi Kártya 2011 szeptember elsejétől igényelhető

2011 szeptember elsejétől igényelhető az Agrár Széchenyi Kártya, az ágazat számára megnyíló újabb finanszírozási lehetőség segíti visszaállítani a magyar mezőgazdaság presztízsét, gazdasági erejét - mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter kedden sajtótájékoztatón, az MTI információja szerint.

Fazekas Sándor kiemelte: az Agrár Széchenyi Kártya 1, 2, 3 éves lejáratú folyószámlahitel hitelkeretének összege minimum 500 ezer forint, felső határa 25 millió, az igénylők köre lefedi a teljes mezőgazdasági ágazatot.

A konstrukcióhoz a magyar állam 2 százalékos kamattámogatást és kezességi díjtámogatást biztosít, ezzel versenyképes, a gazdálkodók számára előnyös hitelkonstrukciót lehetett kialakítani - tette hozzá a miniszter.

Feldman Zsolt, Vidékfejlesztési Minisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára rámutatott arra, hogy számos banki termék segíti a mezőgazdaság vállalkozásokat. A kormány az idén 600 millió forintot biztosít az Agrár Széchenyi Kártya kamat- és kezességi díjtámogatására, amely jó befektetés lesz az állam számára, hiszen milliárdos hiteleket mozgat meg, segítve ezzel a mezőgazdasági termelés folyamatos finanszírozását.

Krisán László, a KA-VOSZ Zrt. vezérigazgatója kiemelte, hogy az Agrár Széchenyi Kártya folyószámlahitellel indul. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) és a területi kereskedelmi és iparkamarák, valamint a KA-VOSZ több mint 100 irodájában lehet igényelni az Agrár Széchenyi Kártyát is országszerte. Egyelőre az OTP és a Volksbank kapcsolódott be az Agrár Széchenyi Kártya hitelfolyósításba, a későbbiekben a Széchenyi Kártya programban részt vevő többi pénzintézet is csatlakozik.

A KA-VOSZ vezérigazgatója hangsúlyozta, hogy az Agrár Széchenyi Kártya konstrukció kialakításánál tekintettel volna az agráriumra vonatkozó szigorú uniós támogatási szabályokra is.

A Széchenyi Kártya sikereiről szólva Krisán László elmondta: az indulás óta már a 200 ezredik igénylésen is túl vannak, 930 milliárd forint hitelt helyeztek ki, és ez jó alapot adott arra, hogy a mezőgazdasági szektor felé is nyissanak. Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a mintegy tíz éve működő KA-VOSZ Zrt. gazdaságfejlesztési intézménnyé fejlődött, nyolc pénzügyi eszközt biztosít a vállalkozásoknak. A helyzet pikantériájának nevezte az MKIK elnöke, hogy miközben a mezőgazdaságban önálló agrárkamara és munkaadói szervezetek működnek, addig az Agrár Széchenyi Kártya finanszírozási lehetőségének kidolgozását a kamara és a VOSZ közös vállalata, a KA-VOSZ végezte. Szerinte ez azt mutatja, hogy a magyar kamarai rendszert minél előbb a helyére kell tenni. Dávid Ferenc, a VOSZ főtitkára arra hívta fel a figyelmet, hogy a Széchenyi Kártya termékcsalád a magyar gazdaságpolitika céljaival összhangban van, hozzájárul a gazdaság kifehérítéséhez.

Herczeg András, az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány (AVHGA) ügyvezető igazgatója kiemelte: az Agrár Széchenyi Kártyához az alapítvány 80 százalékos kezességet ad, 15 millió forintig nem szükséges ingatlan fedezet, a 15-25 millió forint közötti hitel esetében a 15 millió forint feletti részre kérnek ingatlanfedezetet a hiteligénylőtől, ezen kívül vállalták az egy napos automatikus bírálatot. (logsped)

2011.08.31.