Logisztika
     Spedició, Fuvarozás
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódó területek
     Közlekedés
     Információs társadal.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     Egyéb



Áfamentes az adományozás 2010

Kapcsolódó oldal:  



Áfamentes az adományozás 2010 junius 16-tól

2010 junius 16-tól nem kell áfát fizetni a közcélú adomány, adományozás után.

Az áfa alóli mentesítést az áfa törvényt módosító 2010. évi LIII. törvény mondja ki, melyet 2010. június 16-án hirdettek ki a 103. számú Magyar Közlönyben.

Az áfatörvény meghatározza a közcélú adomány fogalmát. E szerint közcélú adomány a közhasznú szervezeteknek közhasznú tevékenységükhöz, kiemelkedően közhasznú szervezeteknek közfeladatuk ellátásához, valamint a külön törvényben meghatározott feltételeknek megfelelő egyház részére meghatározott tevékenységük támogatására átadott termék, nyújtott szolgáltatás. Az adómentesség egyik feltétele, hogy ne legyen megállapítható a közhasznú, közérdekű céltól eltérő felhasználás célja.

Az adómentesség másik feltétele, hogy az adományozás ne jelentsen vagyoni előnyt az adományozónak, annak tagjának, vezető tisztségviselőjének, felügyelő bizottsága vagy igazgatósága tagjának, illetve ezen személyek közeli hozzátartozójának. Mindezek teljesülése mellett az adókötelezettség elkerüléséhez az adományozónak rendelkeznie kell a közhasznú szervezet, a kiemelkedően közhasznú szervezet, illetve az egyház által kiállított igazolással. Ez tartalmazza az adományozó nevét, székhelyét, (állandó lakóhelyét), adószámát (adóazonosító jelét), a támogatott célt, illetve a közhasznúsági fokozatot. (A közcélú adományozással összefüggésben felmerülő előzetesen felszámított adó levonhatósága a törvényben foglaltak szerint bizonytalanságot okoz.)

A fent említett szervezetek körébe nem tartozó szervezetek részére közérdekű kötelezettségvállalás céljából átadott termék, nyújtott szolgáltatás után továbbra is áfát kell fizetni. Így nem érvényesíthető az áfa "mentesség" arra az esetre, ha a terméket az önkormányzatnak adják át, illletve neki nyújtják a szolgáltatást. (MR)

További információk:



2009.03.03.