Logisztika
     Spedició, Fuvar.
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódók
     Közlekedés
     Információs társ.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     Egyéb

Kapcsolódó oldal:  



56 méteres CAF-villamosok lesznek Budapesten 2016-ban

Várhatóan jövő tavasztól közlekednek majd Budapesten az 1-es villamos vonalán az 56 méteres CAF-szerelvények. (MTI)

Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes a pénteki bemutatón elmondta, hogy az új, spanyol gyártmányú villamos a világon a leghosszabb, 86 ülőhelyes, és egyszerre 345 ember utazhat rajta.

Eddig 34,7 milliárd forint értékben hívtak le új villamosokat, a jövő év végéig 47 érkezik Budapestre - közölte. Szeneczey Balázs szólt arról, hogy a főváros villamos- és trolibusz-közlekedése a forgalmát tekintve egyedülálló, hiszen évente több mint 400 millió utast szállít. Az elmúlt években sokat tettek azért, hogy modern, alacsonypadlós, légkondicionált tömegközlekedési járművekkel utazhassanak az emberek - tette hozzá.

Dabóczi Kálmán, a Budapesti Közlekedési Központ vezérigazgatója elmondta, egy szimulátor szolgálja azt, hogy a villamosvezetők felkészüljenek az 56 méteres járművek biztonságos vezetésére. Valós környezetet szimulálva, kockázatmentesen tudják bejárni a villamosvonalat a vezetők a szimulátor segítségével. Ez lehetővé teszi azt is, hogy baleseti és vészhelyzeteket tudjanak modellezni.


MTI Fotó: Mohai Balázs


Bolla Tibor, a BKV elnök-vezérigazgatója szólt arról, hogy az első villamos 128 évvel ezelőtt, 1887. november 28-án kezdett közlekedni Budapesten. Az a jármű öt és fél méteres volt, a most bemutatott CAF-villamos hossza ennek tízszerese. Annak idején a villamos egy kilométeres hosszon közlekedett, az 56 méteres CAF-villamosok 16 kilométeren futhatnak majd.
(logsped)

2015.11.06.